Termoszok a hidegebb napokra
Olvasási idő: 5-6 perc
A termoszok általában a hidegebb napok alapdarabjaiként szolgálnak.
Előző cikkünkben a környezetbarát otthoni kellékekről írtunk, amit érdemes elolvasni, hiszen a termoszok is aktív szerepet játszanak a környezetbarát termékek között.
Ebben a bejegyzésünkben adunk pár tuti tippet, hogyan használd, hogyan tartsd karban, valamint a cikk végén pár finom recepttel is kedveskedünk.
Termoszok története
Tudtad, hogy a termoszok feltalálása igazi innovációs csoda volt?
A 19. század végére nyúlik vissza a termoszok története. Egy skót kémikus és fizikus férfi, Sir James Dewar fejlesztette ki, az akkor még Dewar-tartályt.
Ebben a tartályban eleinte cseppfolyós gázokat tároltak. A tároló két üvegfalból állt, amik között egy üres teret hagytak. Vákuum keletkezett és ez tette lehetővé, hogy a folyadékok hosszabb ideig meg tudják őrizni a hőmérsékletüket.
Pár évvel később, két német férfi (Reinhold Burger és Albert Aschenbrenner) megalapította a Thermos GmH vállalatot. Ebből adódott a „termosz” megnevezés, amit mai napig használunk.
Eleinte ők is üvegtartályokat kezdtek el gyártani, majd az évek során áttértek az acél és további anyagok felhasználására, hogy a forró italok hője folyamatosan tartós maradjon.
A termoszok típusai
Az emberek igényeinek kialakításához sok-sok különböző színű, típusú, designú termoszok készültek. Mutatunk pár példát:
Hagyományos termoszok
A hagyományos termoszok acél vagy műanyag borítást kaptak. Mint a többi, ezek is képesek megőrizni az italok különböző hőmérsékleteit.
Kulacsok
A kulacsok lényege, hogy kisebbek ezáltal kevesebb helyet foglalnak, ha nincs lehetőségünk a nagyobb termoszok tárolására. Valamint a kisebb szája miatt, könnyebb belőle az ivás, akár útközben is.
Termoszok utazáshoz
Hosszabb utazások, túrázások legjobb barátja az utazó termosz.
Környezetbarát termoszok
Vannak termoszok, amiket úgy terveztek, hogy környezetarát legyen. De ez pontosan hogyan valósítható meg?
A fenntartható kulacsok
Ahogy nagyon sok termék (evőeszköz, szívószál, pohár) készül fenntartható vagy környezetbarát megoldással, a kulacsokból is akadnak ilyen darabok.
- Újrahasznosított anyag: Fenntartható termoszok vagy kulacsok gyártásánál, olyan anyagokat használnak, amik újrahasznosíthatók. Az előállításukra kevesebb energia szükséges és kevesebb hulladékot termelnek.
- BPA-mentes anyagok: BPA vagyis biszfenol anyagmentesen készülnek a kulacsok. A BPA anyagok hosszabb távon károsak lehetnek az egészségre, emiatt is kap nagyobb hangsúlyt, hogy a fenntartható kulacsoknál nem alkalmazzák ezt az anyagot.
- Tartósság: Az eldobható műanyag palackok helyett, a termoszok hosszú élettartamot biztosítanak, ezzel segítve a tartósságot.
- Könnyű tisztíthatóság: A könnyebb tisztítás miatt, elkerülhetőek a baktériumok, a lerakódott szennyeződések és hozzá tudunk járulni a higiénia fenntartásához.
A környezettudatosság fontos, alkalmazd te is!
Mi a helyzet a karbantartással?
Ha kedvet kaptál a kulacshasználathoz, de nem tudod hogyan takarítsd ki úgy, hogy az hatékony és TÉNYLEG tiszta legyen, mutatjuk milyen dolgokra figyelj.
A termoszok többségét nem ajánlott mosogatógépben mosni, Érdemesebb saját kezűleg takarítani a precíz és pontos tisztítás érdekében. Ha a termosz, amit használsz szilikon tömítéssel rendelkezik, szerezz be olyan kefét, amivel alaposan el tudod érni a réseket.
Ha olyan folyadékot töltöttél a kulacsodba, ami több mosás után sem tűnik el, az ecet és a szódabikarbóna csodákra képes. Az ecettel meg tudod szüntetni a kellemetlen szagokat. A szódabikarbónával pedig a makacs foltokat pusztíthatod el.
Ha a kulacs tiszta, illatos és fényes, töröld át szárazra. Véletlenül se hagyj benne vizet, mert az sajnos kedvező hely lehet a baktériumok kialakulásához.
Ezek a lépések nem igényelnek sok időt, ezért érdemes gyakran átpucolni a termoszod, hogy hosszú távon tudd használni.
Forró tea a hűvösebb túrázások idején
Ha termosz, akkor tea. De milyen tea?
Narancsos tea
Hozzávalók: 2 szelet narancs, ízlés szerint méz, 1 darab fahéjrúd, 2 darab fekete tea filter.
Forrald fel a vizet, majd öntsd le vele a fekete teafiltereket és hagyd állni. Pár perc elteltével add hozzá a narancs szeleteket, a fahéjrudat és a mézet. Ezután öntsd bele a termoszodba és élvezd a forró tea hatását.
Gyömbéres-citromos tea
Hozzávalók: 1 kisebb gyömbérdarab, 1 szelet citrom, méz ízlés szerint, 2 darab zöld teafilter.
Szintén forrald fel a vizet, és forrázd le vele a teafiltereket. Add hozzá a citromszeletet, a hámozott gyömbért (darabokban vagy lereszelve) és mézzel édesítsd.
A gyömbér és a citrom nagyon jó megfázás ellen is. Mentsd el ezt a receptet, hidd el csodákra képes!
Ha kedvet kaptál a termoszokhoz, az Office Market honlapján nézd meg a kínálatot és vedd meg, ami a legszimpatikusabb! Már tudod, hogyan válassz termoszt, hogyan tartsd karban és még tuti tea recepteket is tudsz készíteni hozzá.