Sütő-főzőedények, amik minden konyhában helyet kapnak
Olvasási idő: 5-6 perc
Milyen sütő-főzőedények vannak és milyen praktikákat érdemes elsajátítani? Minden fontos információt megosztunk!
Korábbi cikkünkben a legfinomabb és leghasznosabb teák világába barangoltunk, ahol a különleges rituálék mellett, írtunk a gyógynövényes herbateákról is.
Ebben a bejegyzésben a sütő-főzőedények és a kultúrák mellett, az edények evolúciója is helyet kap.
Sütő-főzőedények
A sütő-főzőedények mindenki háztartásában jelen vannak, hiszen kevés olyan étel van, amihez nem kell legalább egy fajta edény, hogy meg tudjuk főzni vagy sütni a húst, a tésztát vagy épp a zöldségeket.
- sütőtál: Ovális vagy téglalap formájú sütőtál ideális akár az egytálételek elkészítéséhez is.
- főzőedény: A különböző méretű főzőedényekben leveseket, pörkölteket vagy bármilyen nagyobb volumenű ételeket érdemes elkészíteni.
- serpenyő: A serpenyők is kisebb és nagyobb méretekben megvásárolhatók. Inkább a gyorsabb sütéshez, pirításhoz alkalmasak.
- sütőforma: Kerek, téglalap vagy négyzet alakú edény, amiben a legkülönfélébb ételeket készíthetjük el. Lehet az pite, muffin vagy más finom sütemények.
Az első edények
Mai szemmel elképzelhetetlen lenne, hogy ne tapadásmentes, zománcozott vagy mosogatógépben mosható edényeket használjunk. De mi lenne a helyzet, ha évszázadokkal visszautaznánk a múltba?
Az első edényeknek még nem volt meg a mai hagyományos formája. Ahogy teltek az évek, évtizedek az edények fejlesztése és finomítása is növekedett.
- agyagedények: A legkorábbi sütő-főzőedények agyagból készült cserépedények voltak.
- kerámia edények: Az agyagot magasabb hőmérsékleten égették, amitől szilárd és tartós lett. Ezekben az edényekben már rendesen lehetett sütni és főzni.
- vas- és rézedények: A középkorban ezek a típusú edények váltak népszerűvé.
- acél- és alumínium edények: 19. századtól megjelentek a könnyebb és ellenállóbb edények és a sütőformák is.
- tapadásmentes edények: 20. században pedig, a jól ismert tapadásmentes edények kerültek az első helyre.
Hogyan tartsuk tisztán a sütő-főzőedényeket?
Van, hogy ételmaradékok ragadnak le az edényeinken. Először is: ne essünk pánikba!
Adunk néhány trükköt, amivel könnyen és kíméletesen megtisztíthatjuk az edényeinket. Érdemes beáztatni meleg, szappanos vízben őket, mivel ez a folyamat segít az ételmaradékok feláztatásában, és emiatt könnyebben eltávolíthatók lesznek a szennyeződések.
Tisztítás során a puhább szivacsokkal sokkal jobb eredményt érünk el, mint a durva súroló szivaccsal. A kemény kefe fel tudja karcolni az edények belső és külső zománcát is, ami a használat során problémát okozhat.
Ha a tisztítás megtörtént, figyeljünk arra is, hogy az edényeket olyan helyre rakjuk, ahol nem tud karcolódni. Vannak kifejezetten erre a célra edénytárolók, amik segítik megőrizni hosszútávon az edények minőségét.
Edények a különböző kultúrákban
Különböző kultúrákban, különböző sütő- és főzőedényeket ismerhetünk meg, amikben isteni finom ételeket készíthetünk. Mutatunk pár példát:
Mexikó
Mexikóban a cazuelát használják, ami egy hagyományos mexikói edény. A híres mexikói szószt például a mole-t készítik benne. Ezen kívül a birria vagy a carnitas húsételek is cazuelában sütnek.
Olaszország
Az olasz konyhában a terracotta sütő- és főzőedényeket használják. Ezekben az edényekben készül a lasagne, cannelloni és a hozzájuk hasonló tradicionális olasz ételek.
Marokkó
Marokkóban a hagyományos marokkói agyag vagy kerámia edényekben gyakran húsos és zöldséges tajine ételeket állítanak elő. Az edénynek speciális kúpos fedele van, ami segít megőrizni az ízeket és a nedvességet.
Kína
A kínai tzung tzu egy olyan különleges edény, ami bambuszból készül. A zöldségek, húsok és rizsek párolásához ez az edény a legtökéletesebb. A híres kínai ételeket, mint például a tavaszi tekercs vagy gőzgombóc készítése is ilyen edényben zajlik.
Az olyan kerámia vagy agyagalapú fazekak, aminél nagy szerepet játszik a hőelosztás, azért működnek olyan jól, mert hosszan és lassan főzhetjük meg benne az ételeket. Bármelyik kultúra ételét szeretnénk kipróbálni, ezekkel az edényfajtákkal biztos a siker.
A magyar konyha
A magyar konyha gazdag hagyományokkal rendelkezik, amiben az elvárás a fűszeres, zsíros, tunkolós ételek.
Fűszereknél az őrölt paprika, a csemege- és csípős paprika alapvető elemei az ételeinknek.
A klasszikus tyúkhúsleves, a töltöttkáposzta vagy a lecsó elkészítéséhez elengedhetetlen a kívül-belül zománcozott fémből készült edények.
Nem feledkezhetünk meg a gulyáslevesek vagy a különféle húsokból készült pörököltökről sem, amikhez nagyobb lábosokat vagy bográcsokat használnak.
Ha átkanyarodunk a süteményekre, egy finom almás pite, somlói galuska vagy mákos guba elkészítéséhez is sütőedényeket alkalmazunk, hiszen ezeket a desszerteket nem lehet kis mennyiségben elkészíteni.
A magyar konyha a hagyományokon alapul, és az ételek készítése fontos része a családi és kulturális örökségnek. Sok recept ősrégi időkből származik és generációról generációra száll.
Ha kedvet kaptál a főzéshez, az Officemarket oldalán válogathatsz edényeink között.